Del Seràs UIB al Sempre UIB: l’orientació personalitzada

Llucia Palmer i Maria Magdalena Campos. Foto: A.Costa/UIB

Què ens fa decidir quin grau hem d’estudiar? Triam el nostre futur d’una manera raonada i informada? A qui podem recórrer perquè ens ajudi a fer les primeres passes de la carrera acadèmica? La Universitat de les Illes Balears ha habilitat un servei d’orientació nou per als alumnes que se senten superats pel final de l’ensenyament obligatori, però que també estan motivats per afrontar els reptes que els esperen. Avui parlarem de la feina que fan dues joves qualificades, Maria Magdalena Campos i Llucia Palmer.

Totes dues són graduades en Psicologia. Na Maria Magdalena va estudiar el grau a la UIB i na Llucia, a la UB, i cursaren diversos màsters sobre trastorns alimentaris, nutrició i alimentació i teràpia de tercera generació. Ambdues formen part del Programa d’orientació i transició a la Universitat (PortUIB) que s’encarrega, a través de Seràs UIB, de dissenyar un programa d’activitats adreçades als futurs estudiants de grau per ajudar-los a decidir el seu futur: els dona a conèixer l’oferta d’estudis de la UIB i els facilita el procediment d’accés i admissió.

En aquest programa, la UIB ofereix el servei d’orientació personalitzada, que té el propòsit d’orientar el futur alumnat de la UIB en les primeres passes pel món acadèmic. És un servei personalitzat, confidencial i gratuït que vol promoure la diversitat d’interessos, capacitats i motivacions. Com ho fa? Parteix de tres punts: resoldre dubtes relacionats amb la UIB; esclarir objectius i possibilitats individuals, i definir estratègies per poder prendre decisions.

Na Maria Magdalena i na Llucia fan sessions individuals d’orientació acadèmica als alumnes no matriculats de la UIB. Els ajuden a triar quin grau o màster els convenen més segons les pròpies preferències. Ens expliquen que de vegades hi ha alumnes més indecisos als quals han de dedicar més atenció i aprofundir més en les seves particularitats. La dificultat és destriar amb precisió l’opció adequada. Tot i això, una vegada que l’alumne ha pres una decisió, cal pensar a llarg termini. Na Maria Magdalena recalca la importància d’estar motivat a l’hora de triar un grau i, posteriorment, afrontar el procés d’aprenentatge. D’aquesta manera, hi ha més possibilitats de concloure’l satisfactòriament.

La seva tasca pretén ajustar el servei d’assessorament a l’usuari: fer-los recomanacions segons les necessitats de cadascú. Aquest servei també disposa d’un espai digital de consulta de material didàctic que han elaborat elles dues sobre estils d’aprenentatge, eines per superar amb èxit una etapa educativa nova o tècniques per controlar l’ansietat durant els exàmens. Paral·lelament, han participat a fires sobre orientació universitària, com la University Day,i més endavant s’encarregaran dels punts d’informació de la UIB a altres fires, com les dels col·legis Àgora o San Cayetano, on mostraran l’oferta formativa de la Universitat.

Aquestes dues joves qualificades varen col·laborar en la posada en marxa del blog Divulga UIB —el portal digital que difon la investigació que fa la Universitat de les Illes Balears a través de l’experiència dels joves qualificats—, elaborant-ne les entrevistes inicials; una feinada que continua amb Sempre UIB. Aquest projecte tanca el cercle de la formació universitària i permet que els nostres graduats no perdin el contacte amb la UIB: hi mantenen el vincle i creen una xarxa en haver acabat els estudis.

En tot cas, tenim clar que la continuïtat des del Seràs UIB al Sempre UIB no depèn exclusivament de l’experiència viscuda a la nostra universitat, sinó també que cadascú hagi pres la primera decisió que més s’ajustàs a les seves particularitats. Ara sabem que, si ens fa ganes fer una carrera universitària i no sabem per on començar, podem contactar amb na Llucia i na Maria Magdalena.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *