L’esport com a eina de prevenció

Rosa González. Foto: A.Costa/UIB

Les Ciències de l’Activitat Física i de l’Esport tenen el potencial necessari per poder desenvolupar estratègies eficaces de prevenció en salut. L’exemple que trobam a la Universitat de les Illes Balears és el grup de recerca GICAFE (Grup d’Investigació en Ciències de l’Activitat Física i l’Esport), vinculat al Departament de Pedagogia i Didàctiques Específiques i que es dedica a la investigació sobre prevenció i promoció d’estils de vida saludables a través de l’esport, tenint en compte diverses línies d’estudi en salut, igualtat de gènere, educació o psicologia.

La nostra protagonista d’avui és Rosa González, jove qualificada que s’ha incorporat recentment al grup GICAFE gràcies al programa SOIB-Joves Qualificats. Na Rosa ens explica que l’esport li interessa des que era ben petita. Durant sis anys va competir formant part del Club de Bàsquet Imprenta Bahía San Agustín, fins que es va traslladar a Barcelona per estudiar Ciències de l’Activitat Física i de l’Esport a l’INEFC (Institut Nacional d’Educació Física de Catalunya). També ha cursat el màster en Formació del Professorat a la UNED.  

Com diem, treballa amb el grup GICAFE en el projecte d’investigació Efectos de una intervención multicomponente de educación postural en escolares de educación primaria (Proyecto PEPE), un estudi que analitza la relació entre el mal d’esquena i la condició física en alumnes de primària.

Tenint en compte que el mal d’esquena a la zona lumbar és un problema de salut pública que ja arrenca a la infància i s’intensifica a l’adolescència i l’edat adulta, les escoles són un context favorable per a la intervenció en la prevenció i promoció de la salut de l’esquena. L’objectiu és, per tant, estudiar els efectes d’una intervenció multicomponent educativa postural sobre la salut de l’esquena en l’àmbit escolar i, d’aquesta manera, fer les primeres passes per articular una estratègia de prevenció que pugui combatre aquesta malaltia.  

El projecte durarà nou mesos i es calcula que hi participaran 2.000 nins que tenen entre deu i dotze anys i que pertanyen a una vintena de col·legis. Ara per ara, na Rosa s’encarrega de preparar el material i de fer la investigació prèvia a la recollida de dades. A més, ens explica que treballa sobre el seu primer article, que consisteix en una revisió sistemàtica sobre la condició física com a factor de risc perquè la població escolar pateixi mal d’esquena. 

Per altra banda, el grup GICAFE va ser l’encarregat d’organitzar el VI Congrés Internacional i XXVII Nacional d’Educació Física, que es va dur a terme a la Universitat de les Illes Balears l’octubre de 2019. L’objectiu principal de la trobada era crear un espai de contacte entre professionals i investigadors del camp de l’Educació Física per poder-hi exposar les seves aportacions i experiències científiques. De la mateixa manera, aquest espai permet mostrar a la societat la importància de la ciència de l’esport.

I, entre tot això, na Rosa es va encarregar de revisar els articles, comunicacions i propostes inscrites al congrés i d’organitzar aquesta programació amb els horaris i la classificació de les temàtiques, dividides en sis categories: el desenvolupament moral i models d’ensenyament; l’impacte dels models didàctics en l’ensenyament de l’esport; l’actualitat dels models didàctics a l’Educació Física; l’activitat física i la salut en el context educatiu; i l’esport inclusiu i la perspectiva de gènere a l’Educació Física.

La seva feina ens mostra la importància i l’aplicabilitat de la ciència de l’activitat física per millorar la salut pública. De la mateixa manera, aquesta disciplina també pot donar respostes a altres problemàtiques socials. N’és un exemple el projecte europeu ELIT-in (Integration of elit athletes into the labour market through the valorization of their transversal competences), una iniciativa coordinada a la UIB i que estudia les competències clau per a la inserció laboral dels esportistes professionals.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *