Excavar, deduir i divulgar: anem a l’Arqueòdrom!

L’Arqueòdrom de la UIB, a tocar de Son Lledó. Foto: A.Costa/UIB

Divulgar els coneixements i activitats que es generen és un dels reptes del món acadèmic en el segle XXI, ja que els nostres assoliments han de repercutir de manera positiva en la societat. És des d’aquesta premissa que l’Àrea de Prehistòria de la UIB ha dissenyat i posa en pràctica múltiples tallers didàctics, així com altres iniciatives destinades a difondre el patrimoni i l’arqueologia de les Illes Balears.

Una d’aquestes activitats, a la qual donen suport des del Programa SOIB – Joves Qualificats 2019, és el projecte Arqueòdrom. En aquest taller del programa PORT-UIB es pretén que els participants coneguin què és l’arqueologia, una disciplina que encara avui en dia està envoltada de molt desconeixement i preconcepcions per part del públic general.

Per mitjà de l’excavació d’un jaciment simulat (situat davant Son Lledó), els alumnes aprenen no només quina és la metodologia d’excavació i de documentació del registre arqueològic, sinó que han de generar un discurs a partir de les evidències trobades. D’aquesta manera, amb un taller d’una durada de només 3,5 hores, els participants podran copsar quina és l’essència de l’arqueologia: l’estudi de les societats humanes a partir de la seva cultura material (objectes, espais, construccions…).

Un dels aspectes més interessants de l’Arqueòdrom és probablement el seu caràcter transversal, ja que serveix per ensenyar arqueologia a infants de primària fins a estudiants del grau d’Història. En funció de les necessitats i del nivell dels alumnes es poden adaptar tant el discurs com els procediments metodològics de l’excavació. Però, per sobre de tot, cal destacar que amb aquesta activitat no únicament s’aprèn a excavar, sinó que es transmeten competències i es treballen la deducció, la generació de coneixement històric i l’esperit de la recerca científica des d’un punt de vista lúdic.

Autor: Miquel Àngel Salvà

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *