Innovació i sostenibilitat: l’edifici de Ca ses Llúcies

Na Catalina Garí fa feina en el projecte SmartUIB. Foto: A.Costa/UIB

SmartUIB és un projecte impulsat per la Universitat de les Illes Balears que té l’objectiu principal de convertir-la en un entorn més sostenible. Els promotors, el doctor Bartomeu Serra i el doctor Antoni Sola, director i secretari tècnic, respectivament, expliquen que la idea sorgeix del concepte de ciutat intel·ligent (Smart City) de millora de la gestió dels serveis i la qualitat de vida dels habitants. En conjunt, SmartUIB ha nascut amb el propòsit d’impulsar la sostenibilitat, transversalitat, innovació i la transferència com a principals eixos transformadors de la Universitat. La materialització d’aquesta idea la trobam al centre d’innovació i transferència de Ca ses Llúcies, projecte en el qual participa Catalina Garí, jove qualificada que forma part d’SmartUIB.

Na Catalina va estudiar el grau d’Economia a la UIB i té un màster de Gestió Turística. Ella es fa càrrec del procés econòmic, és a dir, de fer una anàlisi de la viabilitat del projecte amb la valoració dels costs, beneficis i estalvi energètic. A part, s’ocupa del màrqueting i elabora un informe ampli del projecte amb els objectius, les característiques, l’estat de l’art, etc.

L’edifici en qüestió és un antic habitatge de construcció tradicional situat a l’extrem est del campus de la Universitat de les Illes Balears. Disposa d’una planta baixa i un pis, i ocupa una superfície total construïda de 224 m2. Actualment, està en procés de rehabilitació i s’hi desenvolupen tècniques constructives innovadores per convertir-lo en un espai intel·ligent, sostenible i saludable.

Entre els objectius de la rehabilitació hi ha el de recuperar i augmentar el patrimoni de la Universitat i alhora donar exemple i mostrar a la societat que és possible construir (tant obra nova com rehabilitació) d’una manera més eficient i amb criteris de sostenibilitat i de salut. La intenció és que el projecte pugui ser també exportable al sector del turisme en el concepte de la millora del turisme sostenible. A més, als beneficis anteriors s’hi suma l’impacte pedagògic i de formació en la indústria balear. Tot i que la gestió d’aquest projecte ocupa una gran part del temps de na Catalina, també s’encarrega de tasques de durada més breu, com és la traducció i recopilació de dades per a altres projectes d’SmartUIB. Sabem que, gràcies a la feina de l’equip d’SmartUIB i de joves qualificades com na Catalina, aquests projectes es poden fer realitat i convertir la universitat en un referent de la construcció sostenible i la innovació.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*