Seguir la dieta mediterrània, una qüestió de salut pública

Maria Magdalena Quetglas, al grup de recerca NUCOX de la UIB. Foto: A.Costa/UIB

Fa uns quants dies que us proposàrem, a través de Sílvia Garcia, de contestar un qüestionari —vegeu l’entrevista— amb l’objectiu de conèixer amb quina fidelitat seguíeu la dieta mediterrània. Tot i que ja en deixàvem entreveure els beneficis, consideram que no hi vàrem aprofundir tant com hauríem volgut. Per això, aprofitam els coneixements de Maria Magdalena Quetglas i la seva experiència com a membre del grup de recerca en Nutrició Comunitària i Estrès Oxidatiu (NUCOX) per explicar-vos la manera com pot influir la dieta mediterrània en la salut i en la prevenció d’algunes malalties.

Na Maria Magdalena és graduada en Bioquímica a la UIB. Sota la direcció del doctor Antoni Sureda, col·labora en tres projectes del grup NUCOX.

El primer és el projecte STOP (Science and Technology in Childhood Obesity Policy), en el qual processa mostres d’orina, sang i saliva d’infants que tenen entre dos i sis anys i sobrepès. El segon, el projecte FLIPAN, en el qual na Maria Magdalena processa mostres de sang, orina, saliva i femta. I, per últim, el projecte PREDIMED PLUS, amb el qual investiguen l’efecte d’una pèrdua de pes seguint una dieta mediterrània hipocalòrica i fent activitat física, un pla emmarcat en la prevenció de diabetis tipus 2 en persones amb síndrome metabòlica.

Les tres investigacions tenen una finalitat en comú: verificar que l’estil de vida que seguim influeix en la salut. Per exemple, el projecte PREDIMED PLUS té l’objectiu de combatre la mortalitat cardiovascular a través d’una intervenció que aglutini el patró de dieta mediterrània tradicional, l’activitat física i la teràpia conductual. La hipòtesi inicial manté que un canvi en l’estil de vida amb l’objectiu de perdre pes i seguir la dieta mediterrània pot tenir a llarg termini un efecte beneficiós que redueixi el sobrepès i l’obesitat i, alhora, la mortalitat cardiovascular.

L’estudi considera que el sobrepès i l’obesitat són un problema de salut pública i que és urgent i prioritari oferir solucions ajustades a l’evidència científica. En aquest sentit, la tasca de na Maria Magdalena és essencial. Si us interessa conèixer el vostre grau d’adherència a la dieta mediterrània us facilitam l’enllaç a la pàgina web de PREDIMED.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*