Quina salinitat suporten les plantes?

N'Arnau Ribas, en un dels hivernacles de la UIB. Foto: A. Costa/UIB
N'Arnau Ribas, en un dels hivernacles de la UIB. Foto: A. Costa/UIB
N’Arnau Ribas, en un dels hivernacles de la UIB. Foto: A. Costa/UIB

Coneixeu els horts ecològics de Can Quintana? Qui més qui menys sap que aquests horts a disposició de la UIB són una oportunitat per treballar i gaudir de la terra de forma comunitària i sostenible. Però, és probable que hi hagi gent que no sàpiga que són també el lloc idoni per fer-hi recerca i investigació. En aquest sentit, Arnau Ribas, el jove qualificat d’avui, ens ha explicat que treballa en els horts investigant sobre l’estrès de les plantes litorals i l’efecte que té la salinitat sobre la seva reproducció. L’estudi s’inclou en una de les línies d’investigació del grup de recerca en Ecologia Interdisciplinària, del Departament de Biologia.

Arnau Ribas és graduat en Biologia a la UIB i té un màster de Biotecnologia Aplicada en el Medi Ambient. La seva feina consisteix a avaluar la resistència de certes plantes litorals a la salinitat, tant amb plantes de sistemes dunars com de roquissars. Les espècies amb les quals treballen inclouen des d’endemismes (com la Launaea cervicornis, un coixinet del litoral rocós que només trobam a Mallorca i Menorca) a les gramínies fixadores d’arena tan importants per a les dunes, com són l’Ammophila arenaria o l’Elymus farctus.

El principal objectiu és veure la manera com afecta la salinitat al seu creixement, supervivència i sobretot a la biologia reproductiva, ja que són espècies que habiten a llocs molt concrets i que en el futur podrien estar amenaçades a conseqüència de l’augment del nivell de la mar per mor del canvi climàtic.

Al seu dia a dia, n’Arnau s’encarrega de diverses tasques: cultivar les plantes, regar-les amb distintes concentracions d’aigua de la mar, avaluar-ne el creixement, i analitzar els distints paràmetres de la biologia reproductiva (floració, fructificació, etc.). També recull mostres de sòl al camp per analitzar-ne la conductivitat elèctrica i saber quina salinitat suporten aquestes plantes a foravila.

Amb curiositat de conèixer l’aplicabilitat d’aquesta investigació, n’Arnau ens adverteix que són a la fase experimental i que, ara per ara, falten resultats que puguin confirmar o desmentir hipòtesis inicials. En tot cas, la investigació podria ser d’ajuda per millorar la conservació i recuperació d’espais com les dunes, uns indrets on existeixen certes espècies que no toleren els processos de regeneració de dunes, en què s’utilitzen restes de posidònia –que impliquen una salinitat elevada.

Com hem esmentat altres vegades, gràcies a la feina que fan investigadors com n’Arnau, conjuntament amb el grup d’Ecologia Interdisciplinària, es poden millorar les estratègies per conservar el medi ambient, seguint el compromís de la UIB de generar coneixement que pugui incidir en l’entorn i, en conseqüència, en la societat.  

Una resposta a «Quina salinitat suporten les plantes?»

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*