La gestió: la cara oculta de la recerca

Neus Martí, a l'Oficina de Suport a la Recerca. Foto: A.COSTA/UIB
Neus Martí, a l’Oficina de Suport a la Recerca. Foto: A.COSTA/UIB

La jove qualificada d’avui, Neus Martí Alba, comenta, amb un cert sentit de l’humor, que freqüentment li plantegen la mateixa qüestió: quina relació té la feina que fa amb els seus estudis. Na Neus és graduada en Ciències Biomèdiques i té un màster en Formació del Professorat, però no treballa a un laboratori, sinó a l’Oficina de Suport a la Recerca (OSR) de la Universitat de les Illes Balears. L’OSR s’encarrega de conduir la part administrativa dels projectes d’investigació, des que són ideats fins a la resolució final. Una tasca considerable, tenint en compte que a la UIB hi ha 156 grups d’investigació –podeu consultar-los tots aquí. La seva feina ens mostra l’altra cara del procés científic: gestionar la tramitació administrativa dels projectes de recerca.

Ja que parlem d’un procés, na Neus ens explica que les seves funcions van en paral·lel amb les fases que estructuren una investigació. En primer lloc, la detecció d’oportunitats de recerca i promoció: cercar convocatòries de recerca i informar-ne al personal investigador de la UIB a qui pugui interessar. Començar els tràmits per poder formar part de les convocatòries de programes d’investigació estatals o europeus. En segon lloc, l’assessorament per fer les sol·licituds: oferir suport tècnic al personal investigador interessat en una determinada convocatòria, és a dir, donar informació sobre les condicions, la documentació requerida, el pressupost i facilitar el tràmit administratiu en general. En tercer lloc, la gestió durant la vida del projecte:fer un seguiment dels projectes de la UIB i gestionar els aspectes administratius que això implica, preparar els informes cientificotècnics per a les justificacions intermèdies, oferir suport sobre al·legacions, pròrrogues, altes i baixes d’investigadors, etc., tot mantenint actualitzada la base de dades i revisant la documentació. Finalment, la gestió de la justificació tècnica final:preparar els esborranys dels informes cientificotècnics dels projectes acabats i que han de justificar l’activitat d’execució.

Ara per ara, na Neus explica que preparen els esborranys d’aquells projectes que s’han de justificar properament i actualitzen la base de dades dels projectes europeus. Revisen els programes europeus el termini de presentació dels quals s’obri els pròxims mesos i valoren quins grups de recerca hi podrien estar interessats. Donar suport als grups de recerca implica conèixer les convocatòries, informar-ne els investigadors i guiar-los en la gestió burocràtica.

Encara que el seu treball no sigui gaire visible, darrere l’àmbit científic i educatiu hi ha una persona com na Neus que s’encarrega de guiar les fases vitals d’una investigació científica. La seva formació li permet de tenir una visió interna que pot ser molt útil per distribuir i valorar l’afinitat entre grups de recerca i convocatòries. A la llarga, la seva tasca té recompensa. La Universitat de les Illes Balears va obtenir la sisena posició a l’U-Ranking de la Fundación BBVA i l’IVIE 2018 sobre productivitat en investigació. Consideram, per tant, que l’enhorabona és compartida. Un bon exemple del resultat de la feina conjunta dels investigadors i, també, de l’equip de l’Oficina de Suport a la Recerca que els dona suport.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*