Bioquímica: la vida com a fenomen químic

Esteban Andrés col·labora amb el grup de recerca en Metabolisme Energètic i Nutrició. Foto: A. Costa/UIB
Esteban Andrés col·labora amb el grup de recerca en Metabolisme Energètic i Nutrició. Foto: A. Costa/UIB

Bioquímica: ciència que estudia la química dels éssers vius, és a dir, la vida com a fenomen químic. Aquesta és la definició que fa l’Institut d’Estudis Catalans d’aquesta disciplina, que ara mateix pot ser ens deixa una mica descol·locats, però que gràcies a Esteban Andrés Ojeda hem pogut conèixer i entendre.

Esteban Andrés Ojeda és graduat en Bioquímica a la UIB i té un màster d’Immunologia Avançada. Treballa a l’àrea de Bioquímica i Biologia Molecular del Departament de Biologia Fonamental i Ciències de la Salut de la UIB. Actualment, s’encarrega d’ajudar els estudiants de màster i els doctorands i, a part, passa els dies dins un laboratori. I no ens estranya, perquè n’Esteban col·labora en tres línies d’investigació del grup de recerca en Metabolisme Energètic i Nutrició (GMEIN).

En la primera investigació, fan cultius cel·lulars de diferents òrgans. N’Esteban estudia cèl·lules de cor de rata i altres companys treballen amb cèl·lules de fetge o de vasos sanguinis de rata, entre d’altres.

A la segona, agafen mostres de teixit de rates per tenir en compte les interaccions metabòliques entre els diferents teixits, òrgans, etc. L’objectiu d’aquest estudi és observar quines diferències provoca la presència o absència d’estrògens en els teixits i en el metabolisme.

I, a la tercera, recullen mostres de teixit adipós epicàrdic de pacients humans que han passat per cirurgia cardíaca a l’Hospital Universitari Son Espases. Prenen mostres de pacients amb malalties metabòliques i de pacients que no tenen cap malaltia relacionada amb el metabolisme, que serveixen com a grup de control.

En conjunt, la finalitat d’aquestes línies de recerca és estudiar la influència del teixit adipós sobre la salut cardiovascular. El teixit adipós produeix i excreta diverses substàncies, conegudes com a adipocitoquines, que exerceixen la seva acció sobre múltiples sistemes regulant diferents processos metabòlics.

També investiguen com les diferències entre grups de població, com, per exemple, les hormones sexuals, poden afectar l’evolució de malalties cardiovasculars, la més prevalent en els països desenvolupats. Per aquest motiu, és de gran interès dilucidar els processos associats al seu desenvolupament i descobrir noves dianes terapèutiques que permetin aplicar tractaments més personalitzats. Si ho hem entès bé, els bioquímics centren la seva atenció a estudiar els processos que experimenta la matèria amb l’objectiu de capturar, descriure, analitzar i interpretar el complicat sistema que és un ésser viu. A partir del coneixement sobre el funcionament d’aquests processos es poden extreure línies estratègiques per resoldre problemes de salut pública com el que exposa n’Esteban. Al final, això de la bioquímica no ens cau tan enfora.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*