El midó d’ulluco: una clau per substituir els envasos de plàstic

Patricia Ruiz fa feina en un projecte de recerca per aprofitar el midó d’ulluco per preparar pel·lícules biodegradables. Foto: A. Costa/UIB

De la confluència entre la investigació i la sensibilitat pel medi ambient poden sorgir idees innovadores. Sabem per anteriors entrevistes —Segueixes la dieta mediterrània?— que certs aliments són clau per establir estratègies de millora de la salut pública. Sent així, sabem que existeix una relació òbvia entre els productes agroalimentaris i la salut, però, i si podem usar els aliments per protegir el medi ambient? Això és el que proposa una de les investigacions del grup de recerca d’Enginyeria Agroalimentària, que és, des del maig, el lloc de treball de la jove qualificada d’avui, Patrícia Ruiz.

Na Patrícia és graduada en Química a la Universitat de les Illes Balears i ens explica que un dels objectius principals d’aquest grup és millorar les propietats i aplicacions dels aliments. L’estudi en qüestió treballa en l’aprofitament del midó obtingut de l’ulluco –una planta dels Andes de la qual s’aprofiten principalment les arrels- per preparar pel·lícules biodegradables. D’aquesta manera, podria sorgir una nova proposta per substituir els envasos de plàstic.

Aquest treball s’emmarca en el projecte de cooperació al desenvolupament i solidaritat titulat «Revaloració dels subproductes agroalimentaris. Ús potencial de biocompostos com a material de recobriment». El projecte està finançat per l’Oficina de Cooperació al Desenvolupament i Solidaritat de la UIB i el Govern de les Illes Balears.

Aquest projecte es desenvolupa en col·laboració amb la Universitat de Tolima i empreses col·laboradores de la regió d’Ibagué (Colòmbia). L’objectiu general és avaluar la utilització potencial dels biocompostos obtinguts de subproductes agroindustrials com a components estructurals, tant per dissenyar pel·lícules comestibles com a material de microencapsulació. Un dels objectius parcials plantejats és utilitzar el midó obtingut d’ulluco per elaborar pel·lícules biodegradables.

La problemàtica que pretén resoldre és l’actual ús d’envasos de plàstic sintetitzats a partir de matèries primeres no renovables, que generen un impacte negatiu al medi ambient. Per aquest motiu, hi ha un interès en la producció de materials ecoamigables a partir de materials biopolimèrics que puguin substituir el plàstic.

El midó s’utilitza com a matèria primera per obtenir pel·lícules biodegradables i s’obté principalment de la patata, del blat de moro o de l’arròs. No obstant això, es requereix disposar de fonts alternatives per evitar posar en risc la seguretat alimentària. Actualment, fan feina en el disseny i caracterització fisicoquímica de biopel·lícules de midó d’ulluco, les quals han permès d’observar propietats fisicoquímiques interessants en les pel·lícules obtingudes. En resposta als problemes mediambientals més urgents ens alegra saber que la UIB treballa per afavorir la sostenibilitat dels recursos naturals. De la mateixa manera, celebram la participació de na Patricia, que obtindrà una experiència crucial per a la seva carrera. Esperem, en un futur pròxim, rebre més notícies seves.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*