Les TIC de la psicologia: la teràpia en línia

Laura Castillo i Victòria Coronado. Foto: A.Costa/UIB
Laura Castillo i Victòria Coronado. Foto: A.Costa/UIB

Avui parlarem d’un projecte de la Universitat de les Illes Balears que uneix la psicologia i les tecnologies de la informació i la comunicació. Tot i que aquest vincle té una trajectòria àmplia, la seva capacitat d’adaptació és fonamental per continuar cobrint les necessitats de la societat. El projecte en qüestió mira d’administrar un tractament psicològic en línia per a pacients amb dolor crònic lumbar i/o amb diabetis de tipus II. Aquest és un estudi que duu a terme a la UIB el grup de recerca Trastorns mentals d’alta prevalença (TRAMAP), però en el qual també participen diversos grups de recerca d’altres universitats de l’Aragó, el País Valencià i Andalusia.

Laura Castillo i Victòria Coronado són les dues joves qualificades que hi treballen des del mes de maig. Totes dues han estudiat el grau de Psicologia a la UIB i na Laura té un màster de Psicogerontologia per la Universitat de Salamanca. La seva tasca és estudiar l’eficàcia d’aquest tractament psicològic autoaplicat a través de la pàgina web Atenció Primària Online. Concretament, na Laura i na Victòria participen en el procés d’estudi fent entrevistes telefòniques als pacients i fent el seguiment i avaluació del procés.

El tractament, adreçat específicament a persones amb malalties cròniques i depressió, està basat en constructes de la psicologia positiva, l’atenció plena (mindfulness) i l’estil de vida saludable. Es divideix en sis mòduls que els pacients han de completar durant tres mesos de manera autònoma i des de casa. Aquesta part es complementa amb dues sessions presencials a la Universitat. D’aquesta manera, les investigadores poden acompanyar els pacients, resoldre els dubtes que puguin tenir i, a més, afavorir l’adherència al tractament.

La finalitat de l’estudi és comprovar si milloren els símptomes depressius en aquest tipus de pacients, donada l’elevada comorbilitat entre totes dues condicions. I, a part, oferir alternatives de teràpia psicològica més accessibles per a tothom des dels serveis d’atenció primària.

Això a banda, na Laura i na Victòria també fan tasques de divulgació. Dissenyen pòsters i comunicacions per presentar-los a congressos, notes de premsa, informen diferents associacions sobre el projecte, s’encarreguen de captar voluntaris i gestionen les xarxes socials de l’estudi; tota una tasca necessària per donar a conèixer aquesta nova teràpia en línia. En aquest cas, la UIB es decanta per aquest vincle entre la psicologia i les TIC, ja que es creen noves eines d’avaluació i de tractament psicològic que estan a l’abast de tothom. El dinamisme d’aquesta unió permet disposar d’alternatives ajustades a les necessitats dels pacients i resoldre, així, els reptes d’intervenció en salut pública actuals.  

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*