De pol·linitzadors, garballons i la importància de la divulgació

Pau Enric Serra, durant una de les sortides de camp.

Els insectes pol·linitzadors són essencials per a la reproducció i persistència de moltes plantes silvestres i cultivades, i ens proporcionen múltiples beneficis ambientals, econòmics i socioculturals que tenen molt de valor. Tant és així que fins i tot podríem dir que el nostre benestar va lligat al seu. La realitat, però, és que la comunitat científica internacional ja fa temps que avisa que moltes d’aquestes espècies estan en perill.

L’Institut Mediterrani d’Estudis Avançats (IMEDEA, CSIC-UIB) treballa precisament per conèixer millor les espècies de pol·linitzadors que hi ha a les illes Balears. I és allà on recentment s’ha incorporat Pau Enric Serra Marín, graduat en Biologia a la UIB i màster en Biodiversitat. Des del maig fa feina al laboratori d’Ecologia Terrestre, on participa en el disseny d’un estudi sobre la interacció entre les plantes i els pol·linitzadors, i col·labora com a tècnic de camp i de laboratori en les recerques sobre aquesta mateixa temàtica que fan altres membres d’aquest laboratori.

Entre les feines que fa, destacam el treball de camp que duu a terme amb la doctorand Raquel Muñoz, per estudiar l’estat de les poblacions del garballó (Chamaerops humilis). El garballó és l’única palmera autòctona de les illes Balears i actualment està en perill per mor de la papallona Paysandisia archon, originària d’Amèrica del Sud. Aquesta papallona posa les larves a la palmera, de la qual s’alimenten i l’acaben matant. A més, s’hi ha d’afegir la forta depredació de les cabres. Tot plegat fa necessari estudiar l’estat de les poblacions de garballó, atès que hi ha pol·linitzadors silvestres que depenen d’aquestes plantes i, a la vegada, molts dels nostres cultius depenen d’aquests pol·linitzadors silvestres.

Paral·lelament, Pau Enric Serra té un interès personal per la divulgació. Considera que és essencial fer visible els resultats i descobriments de les investigacions, perquè tenen un impacte ecològic i econòmic molt fort, i pensa que la població ha d’estar sensibilitzada. Per això, en el disseny de la pàgina web del Laboratori d’Ecologia Terrestre ha inclòs l’apartat «Research blog», on s’expliquen els resultats de l’equip de forma divulgativa amb l’objectiu que ho pugui entendre tothom. A més, les entrades d’aquest blog es difonen a través dels perfils dels investigadors a Twitter i Facebook.

No podem estar més d’acord amb en Pau: tota la feina que es fa a la UIB completa part del seu sentit una vegada que es mostra al públic. Transferir el coneixement a la societat és una tasca més que necessària, que a vegades obri la porta a iniciatives com la que vàrem descobrir unes setmanes abans amb les joves qualificades Marta i Aina, del Departament de Biologia –vegeu-ne l’entrevista.

Entenem que la divulgació també és una manera de protegir el nostre ecosistema, talment com fa en Pau.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*