La universitat saludable i sostenible: un model propi per a la UIB

Pilar Soler, a l’entrada de Son Lledó. Foto: A.Costa/UIB

A les darreres entrevistes us hem parlat dels beneficis de la dieta mediterrània i de l’activitat física en la prevenció d’algunes malalties, sobretot les cardiovasculars o la diabetis. D’aquesta manera, hem pogut mostrar la investigació que fan grups de recerca com NUCOX (Nutrició comunitària i estrès oxidatiu) o EVES (Evidència i estils de vida i salut). Ara bé, tot això és la teoria, però, i a la pràctica, quines són les estratègies que aplica la UIB per dur a terme aquests plantejaments en l’àmbit universitari?

La resposta la trobam a l’Oficina d’Universitat Saludable i Sostenible (OUSIS), on treballa Pilar Soler Pocoví. Na Pilar és graduada en Dietètica i Nutrició per la Universitat de Barcelona (UB) i ens explica que l’objectiu de l’OUSIS és crear un entorn que promogui un estil de vida saludable i respectuós amb el medi ambient. Un propòsit en sintonia amb la Xarxa Espanyola d’Universitats Saludables (REUS), de la qual la nostra universitat forma part i, a més, n’és la coordinadora.

Les línies d’actuació de l’OUSIS en matèria de salut són diverses: el benestar emocional, la prevenció d’addicions, l’activitat física i la seguretat… A més a més, na Pilar s’encarrega de les iniciatives per fomentar l’alimentació saludable, sostenible i solidària, fer-la més accessible i promoure’n la visibilitat i el pensament crític. És per això que du a terme diferents accions per fomentar l’alimentació de base vegetal a partir de productes de temporada i de proximitat.

Algunes d’aquestes actuacions serien, per exemple, la consulta d’assessorament nutricional gratuïta per a la comunitat universitària, les infografies i els materials d’educació nutricional dissenyats per difondre, a través de les xarxes socials i el web, la programació de tallers de cuina gastrosaludables, la participació en la iniciativa de berenar de fruita a les consergeries i en el programa Seràs UIB, que permet transferir els coneixements generats sobre alimentació saludable i responsable a les criatures.

Això a banda, a l’OUSIS també s’encarreguen de valorar i assessorar els restaurants del campus en aquesta matèria, els aconsellen sobre opcions més saludables de berenars i ens asseguren sempre una opció de menú saludable. Ara també han instal·lat cartells amb els ítems que cada cafeteria s’ha compromès a complir en matèria d’alimentació i sostenibilitat, juntament amb una bústia de suggeriments perquè tothom pugui dir-hi la seva.

Na Pilar ens explica que actualment programen activitats per a la comunitat universitària i el públic en general: conferències, cursos, tallers o campanyes promotores de salut. D’aquesta manera, l’OUSIS ajuda la UIB a ser un agent actiu en la promoció de la salut, tant pròpiament a la Universitat com a fora, i es decanta per actuar en la prevenció de malalties duent a la pràctica el coneixement científic. I tot això és possible gràcies a la feina conjunta de joves qualificats com Pilar Soler i l’Oficina d’Universitat Saludable i Sostenible.  

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *